dimecres, 9 de desembre del 2015

De l'etapa fosca de Schubert al món bohemi de Dvorak

D'esquerra a dreta, Christian Chivu, Magdalena Cristea, Judit Bofarull i Adrià Trulls. Foto: ARTS QUARTET

Un altre quartet de corda visita el Teatre Principal de Valls aquest dijous (20.30 h). 

Després dels Aupa Quartet,  que fa quinze dies van regalar un magnífic repertori de música moderna al públic, ara arriben els Arts Quartet, una formació integrada per quatre concertistes amb un llarg recorregut i una trajectòria personal ben consolidada.

A més, pel públic, aquesta serà una ocasió per retrobar-se amb Judit Bofarull (Valls, 1979), violinista durant cinc temporades de l'Orquestra Simfònica de la Ràdio de Viena i col·laboradora habitual de la Wiener Bach Solisten, la Spirit of Europe i la St. Gallen Symphonieorchester de Suïssa. 

Judit Bofarull, que des del 2010 és professora al Conservatori Municipal de Música de Barcelona, explica a aquest blog els origens de l'Arts Quartet.

"El quartet fa molt anys que funciona, tot i que jo personalment m'hi he incorporat recentment. Els músics ens coneixem del món simfònic de Barcelona, obc, osv, arts symphony... i sorgeix per l'interès i necessitat de tots nosaltres per fer música de cambra".

 Una de les particularitats del recital que oferiran a Valls és el contingut del programa que s'emmarca en una època molt concreta. I com explica la concertista "el programa vol ser una aproximació al repertori romàntic del segle XIX per a quartet de corda i l'hem confeccionat seguint un ordre cronològic: 1820, 1865 i 1894".

El que escoltaran els espectadors en aquesta nova audició del cicle Nits de Clàssics, es focalitza en obres de Schubert, Tchaikowsky i Dborak.

"Schubert va estrenar el seu moviment de quartet a Viena el 1820, un any fosc en la vida del compositor ja que no va ser capaç d'acabar cap obra, i la tonalitat de do menor ens despren l'univers tràgic del seu moment vital", detalla Judit Bofarull.

De Tchaikowsky s'ha programat el Quartet Nr. 1 Op. 11 en Re Major.

"Amb Tchaikowsky arribem al primer gran quartet escrit per un compositor rus, el qual incorpora temes populars rusos que el compositor va anar anotant durant l'estiu de 1865", explica la concertista.

Altres elements rellevants d'aquesta obra és que "el seu primer moviment enllaça amb l'anterior quartet del programa, ja que podríem dir que és d'inspiració schubertiana".

L'última composició prevista en el recital se centrarà en el món de Dvorak: "Amb ell arribem a un dels quartet més famosos de la música de cambra, on el compositor va voler trobar les seves arrels txeques des de l'exili americà", diu la violinista que també destaca la gran quantitat d'influències "tant bohèmies com americanes" d'aquesta obra que va ser estrenada a Boston el 1894.

A Judit Bofarull l'acompanyaran Christian Chivu, Adrià Trulls i Magdalena Cristea.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada