dimarts, 31 de gener del 2017

El barroc, l'etapa de grans descobriments i epidèmies mortals

L'Orquestra Barroca Catalana actua aquest dijous, dia 2 de febrer, a les sis de la tarda,
al Teatre Principal de Valls.

Un concert singular per a una jornada especial.

Nits de Clàssics incorpora a la programació de la festa de la Candelera una proposta llargament esperada pels entusiastes de la música antiga.

L’elecció de l’Orquestra Barroca Catalana no és fruit de la casualitat. Es tracta d’una elecció feta a consciència per a una festa que simbolitza la llum.

El barroc, època que s’emmarca entre els segles XVII i XVIII, és el moviment que agafa el relleu al Renaixement i omple d’opulència i espectacularitat tot un període cultural i artístic. 
La societat de l’època, però, mai no va ser conscient del contingut despectiu que implica la terminologia barroc. Van ser els crítics d’etapes posteriors els que van aplicar-hi aquest qualificatiu.

El període del barroc va estar marcat per grans descobriments com la teoria de la gravitació universal pensada per Newton, la teoria de l’heliocentrisme impulsada per Nicolau Copérnico i consolidada per Galileo Galilei o la invenció del baròmetre per Torricelli.

Però aquesta etapa de la història també va ser molt convulsa, i va estar marcada per guerres, malalties i epidèmies com la de la pesta negra, que a Valls va fer estralls i es va endur un setanta-cinc per cent de la població. L’any 1791 i en un intent desesperat de desfer-se de la malura la població de Valls invocava la Mare de Déu de la Candela i li feia la prometença de dedicar-li una solemne processó votiva cada deu anys.
El mateix any, però a milers de quilòmetres lluny, Haydn componia Les simfonies de Londres, i Mozart estrenava La flauta màgica, dos mesos abans de la seva mort.

Dins l’àmbit musical l’ornamentació i la creativitat dels compositors es va deixar notar en les partitures amb una combinació de sons i l'ús d’instruments ben característics del barroc com ara els de corda, la flauta de bec, o les trompetes, que hi prenien un gran protagonisme.

Tot plegat serveix per ambientar una vetllada musical que té lloc aquest dijous, dia 2 de febrer, a les sis de la tarda i al Teatre Principal.

L’Orquestra Barroca Catalana convida els espectadors a fer un llarg viatge en el temps amb un espectacle titulat Virtuosisme i sentiments, dedicat als compositors Nicola Fiorenza, Henry Purcell, Antoni Vivaldi i Matthew Locke, autors que van viure entre els anys 1621 i  1764.

L’audiència queda en bones mans, amb una orquestra molt interessada a saber transmetre emocions. Per aquesta raó, el programa que presenten incorpora obres molt conegudes, però també d’altres menys cèlebres amb què la formació barroca pretén assolir moments expressius ben diferents.

En conjunt, és un passeig des de l’Anglaterra del 1600 fins a la Itàlia del 1700. Pel camí afloren obres de gran bellesa com el llibret inspirat en el somni d’una nit d’estiu de William Shakespeare –The Fairy Queen-, de Purcell, o música inspirada en The Tempest, també de Shakespeare, i que va compondre Matthew Locke.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada