dilluns, 10 d’abril del 2017

Cant gregorià i polifonia

Instantània de l'espectacle de cant gregorià i polifonia a l'església de Sant Joan de Valls.
Foto: JOAN GASULL

L’Schola Gregoriana de Catalunya, dirigida per Ramon Vilar i Herms, i el Cor Arsmusica, dirigit per David Molina Font, acompanyats per  l’organista Guillaume Lawless, han protagonitzar el concert del pregó de la Setmana Santa a Valls a l’església de Sant Joan.

Aquest és el quart any que s’utilitza la música i el format concert per obrir la Setmana Santa a la capital de l’Alt Camp.

L’orgue va obrir aquesta proposta cultural i musical titulada genèricament La influència del cant gregorià a la polifonia. Ho va fer amb l’obra de Zimmermann, Fuga super el.leluia paschale. Les corals van continuar amb l’Ave Maria, primer en gregorià medieval i seguidament en la versió polifònica de T.L. de Vitoria.

Algunes de les obres van ser interpretades simultàniament pels dos cors, altres es van poder escoltar en les dues versions: gregorià i polifonia, com va ser el cas de Veni Creator, ben coneguda per molts dels assistents i que feia rememorar celebracions litúrgiques de fa uns quants anys o també el Pange Lingua, que va emocionar més d’un.

Algunes obres es van interpretar només amb l’orgue i tot seguit van ser interpretades per les corals, en els seus diferents estils i amb obres de Bach sobre himnes gregorians medievals o del segle X.

El concert, que va durar més d’una hora, va concloure amb la interpretació per l’organista d’una versió per a orgue del Pange Lingua del compositor José Lindón.

La bellesa del cant gregorià amb la magnífica interpretació de les corals i el organista, va complaure l’audiència que va reconèixer els treball dels cors amb forts i continuats aplaudiments.

Els dos directors van rebre un obsequi commemoratiu de mans de Jordi Peris, president de l’Agrupació de Confraries i Germandats de la Setmana Santa a Valls, entitat organitzadora de l’espectacle juntament amb l’Associació Amics de la Música i la col·laboració de la parròquia de Sant Joan Bautista de Valls.   

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada